GÜNCEL

Doç. Dr. Macit Bitargil Kimdir? Doç. Dr. Macit Bitargil Nereli ve Kaç Yaşında?

Vücudumuzun hayat damarları olan kan damarları, sağlığımız açısından kritik bir önem taşır.

Abone Ol

Bununla birlikte kan damarları zaman zaman çeşitli nedenlerle işlevlerini yerine getirememeye başlayabilir. Bu tür durumlarda, modern tıbbın sunduğu çözümler devreye girer. Kalp ve damar cerrahisi İstanbul ve diğer illerimizde yoğun ilgi görmekte olup uygulanan çeşitli yöntemler ile damar sağlığını korumayı ve iyileştirmeyi hedefler.

Varis, yüzeysel toplardamarların genişlemesi ve kıvrılması sonucu oluşan bir hastalıktır. Varis hastalığı olan kişilerde farklı varis tedavisi yöntemleri uygulanması mümkündür. Uygulanacak olan varis tedavisi yöntemi her hasta özelinde varisin şiddetine ve hastanın mevcut durumuna göre değişiklik gösterebilir. Hafif vakalarda yaşam tarzı değişiklikleri ve kompresyon çoraplarını kullanmak yeterli olabilmesine karşın, daha ciddi durumlarda cerrahi müdahale ihtiyacı doğabilir.

Skleroterapi, özellikle küçük ve orta boy varisler ile spider venler olarak bilinen kılcal damar genişlemelerinin tedavisi amacıyla kullanılan son derece etkili bir yöntemdir. Skleroterapi tedavisi, özel bir solüsyonun doğrudan sorunlu damarlara enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Enjekte edilen solüsyon, damar duvarlarında kontrollü bir tahriş oluşturarak damarların kapanmasını ve zamanla vücut tarafından emilmesini sağlar. Hangi yöntemin uygulanması tercih edilirse edilsin, varis tedavisi alanında uzman ve deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi konusunda özenli olunmalıdır. Bu alanda başvurabileceğiniz isimlerin başında ise Doç. Dr. Macit Bitargil gelir.

Doç. Dr. Macit Bitargil Başarılarıyla Dikkat Çekiyor

1980 yılında Antakya’da dünyaya gelen Macit Bitargil, okul birincisi olarak tamamladığı ilkokul ve lise eğitimini de aynı ilde aldı. 1997 yılında geldiği İstanbul’da Tıp Fakültesi’ndeki doktorluk eğitimine başladı. Eğitim sürecini Yüksek Onur Ödülü’ne layık görüldüğü bir mezuniyet ile tamamladı. 

Tıp Fakültesi’nden birincilikle mezun olan Macit Bitargil, 2006 - 2012 arasında ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’daki uzmanlık eğitimini aldı. Macit Bitargil hazırladığı mezuniyet tezi ile Türk Tabipler Birliği tarafından düzenlenen tez yarışmasında Türkiye birinciliği ödülünü almaya layık bulundu.

Macit Bitargil mecburi hizmetini tamamlamak için 2012 yılında Kars ilimize yerleşti. Kars Kafkas Üniversitesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olarak çalışmaya başlayan Macit Bitargil, şehirde bulunduğu 3 yıllık süre içinde Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nin kurulum aşamasında görev aldı. 

Bunlara ek olarak açık kalp ameliyatlarına başlama, yürütme ve Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi’ni kurma süreçlerinde de aktif rol oynayan Macit Bitargil eş zamanlı olarak iki asistan yetiştirdi. 

Macit Bitargil’in gerçekleştirmiş olduğu üstün çalışmalar sonucu, Kars tarihinde daha önce yapılması söz konusu olmayan pek çok ameliyat yapılabildi. Macit Bitargil bilimsel çalışmaları sonucu Yardımcı Doçent Doktor olma hakkını elde etmesinin yanı sıra Tıp Fakültesi’ne yaptığı katkılar sayesinde 14 Mart Onur Ödülü’nü almaya da hak kazandı.

Macit Bitargil, 2015 yılında İstanbul’a dönerek Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde operatör doktor olarak görev yapmaya başladı. 2016 yılında aort anevrizması nedeniyle gerçekleştirdiği ameliyat önce Texas Heart Institute Journal dergisinde, daha sonra ise Guinness Rekorlar Kitabı’nda kendine yer buldu.

Macit Bitargil 2020 - 2021 yılları arasında bir yıldan uzun süreyle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Mayo Clinic Kardiyotorasik Cerrahi Kliniği’nde “Fellow” olarak görev yaptı. Burada bulunduğu süre içinde başta kalp nakli, minimal invaziv kapak cerrahileri, asist device, komplike koroner bypass ve aort anevrizma/diseksiyon cerrahileri olmak üzere çok sayıda operasyona katıldı. Aynı zamanda pek çok bilimsel projeyi başarıyla tamamlayan Macit Bitargil’in Mayo Clinic’te bulunduğu süre içinde geliştirmiş olduğu iki ameliyat yöntemi bulunmaktadır. Doç. Dr. Macit Bitargil şu anda İstanbul Fulya’daki Bitargil Clinic’te çalışmalarını sürdürmektedir.