Konuşmasında “Bu ülkenin hekimlerine hem vefa borcu hem ihtiyacı vardır” diyen Erdoğan’ın, son günlerde devlet ve şehir hastanelerinde görevli doktorların istifa ederek ya özele ya da yurt dışına geçtikleri yönündeki haberlere tepki göstererek “Gidiyorlarsa gitsinler” demesi akıllara geldi.
Daha önce de şarkı sözü ile AKP’nin hedef tahtasına konan Sezen Aksu’ya yönelik olarak, bir camide “O uzanan dilleri yeri geldiğinde koparmak bizim görevimizdir” diyen Erdoğan’ın gelen tepkiler üzerine “Benim oradaki sözlerimin muhatabı Sezen Aksu değildi” demesi, Erdoğan’ın doktorlar konusundaki geri adımı ile yine gündemde anıldı.
Daha önce “giderlerse gitsinler” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı Buluşması’nda şöyle konuştu;
“Ülkemizi küresel sağlık sistemi içinde mümkün olan en iyi yere getirmek istiyoruz. Elbette sağlık denilince akla ilk gelen hekimdir. Bilindiği gibi hekim ve hâkim kavramları aynı kökten geliyor bu iki kavramın ortak özelliği ilmi hikmette mütehassıs bu tür kişileri ifade etmesidir. Hakimliğin ve hekimliğin binlerce yıldır en muteber meslekler olmasının gerisinde bu meslekleri icra edenlere atfedilen hikmet yatıyor. Nitekim bugünkü tıp ve eczacılık alanlarını kapsayan hekimlik mesleği insanlığın sağlığını muhafaza yanında onların cehaletin yol açtığı hastalıklardan da korumak anlamında kullanılmıştır.
“Batı toplumlarında hekimler ile dini değerlerin temsilcileri genellikle çatışma halindeyken bizim medeniyetimizde hizmetlerini beraberce yürütmüştür. Tıp alanında hizmet veren büyük alimlerimizin hemen hepsinin dini konularda söz sahibi olmalarının temelinde işte bu hakikat yatıyor. Hekimlik mesleğini ve ilmini beraberce ifade eden tıp kelimesinin günümüzde bu işin eğitimini veren okullarımızda yaşıyor olması da ayrıca önemlidir. Sizler herhangi bir uğraşın değil, insanoğlunun sahip olduğu ve olabileceği bilginin en üst derecesi içerisinde görülebilen ulvi bir mesleğin mensuplarısınız. Hekimlikteki hatanın bedeli doğrudan insan hayatı olabilmektedir. Bu da hekimlik mesleğinin eğitiminden icrasına her aşamasında bilginin becerinin ahlakının ve insan merkezli bakışın en süt seviyede tutulmasını mecburi kılmaktadır.
“Esasen ülkemizdeki hemen he bireyin hafızasında bilgisi ve davranışıyla üzerine unutulmaz etkiler bırakılmış daima şükranla yad ettiğimiz bir hekim mutlaka vardır. Rabbim tüm hekimlerimizden ve sağlık çalışanlarımızdan razı olsun, yokluklarını göstermesin. Çünkü bu ülkenin hekimlerine hem vefa borcu hem ihtiyacı vardır.”