GÜNCEL

Bilim İnsanları Araştırdı: Yoğun Kar ve Yağmur Depremlere Neden Olabiliyor!

Abone Ol

Science Advances dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Japonya'nın Noto Yarımadası'nda yapılan bir çalışma, mevsimsel yağışların yer altı basıncında değişikliklere neden olduğunu ve bu değişikliklerin art arda gelen küçük depremlere yol açabileceğini gösteriyor.

Noto Yarımadası'nda gözlemlenen depremler, tipik olarak artçı sarsıntılarla değil, ana sarsıntısı olmayan sürekli bir deprem kümesi şeklinde meydana geliyor. Araştırmacılar, 2011'den 2020'ye kadar olan depremleri inceleyerek bu durumun sebebini yer altı basıncındaki mevsimsel değişimlere bağladılar.

Japon Meteoroloji Ajansının verilerini kullanan bilim insanları, 2020'den önceki depremlerin o yıldan sonrasına kıyasla daha düzensiz ve bağlantısız olduğunu fark ettiler. Bu durumu deprem dizisinin başlangıcı olarak belirleyen araştırmacılar, Noto ve çevresindeki istasyonlar arasındaki sismik hızı hesaplamak için istasyon ölçümlerini kullandı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) William Frank ve ekibi, bölgenin hidromekanik bir modelini kullanarak mevsimsel yağışların yer altındaki "gözenek sıvısı basıncını" nasıl etkileyeceğini inceledi. Frank, yağmur veya kar yağdığında, toprağa ağırlık eklenerek gözenek basıncının arttığını belirtti. Bu durumun sismik dalgaların daha yavaş ilerlemesine yol açtığını söyleyen Frank, gözenek basıncının azalmasıyla birlikte sismik dalgaların daha hızlı ilerlediğini ifade etti.

Frank, bölgedeki depremlerin zamanlamasının yoğun kar yağışı görülen zamanlarla iyi bir şekilde örtüştüğünü belirtirken, aynı şekilde yoğun yağışların başka yerlerdeki depremlerde de rol oynayabileceğini düşündüklerini belirtti. Ancak Frank, depremlerin ana nedeninin her zaman yer altı hareketlerinden kaynaklandığını ve iklim şartlarının sadece ne zaman ve nasıl meydana geldiğini etkileyebileceğini vurguladı.