GÜNCEL

Bakan Murat Kurum: '2024 Sonuna Kadar 200 Bin Konut Teslim Edeceğiz'

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde gerçekleştirilen temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören Söğütlü Camisi’nin yeniden inşa süreci hakkında bilgi verdi.

Abone Ol

Depremzedelere destek amacıyla geniş çaplı bir seferberlik başlattıklarını ifade eden Kurum, “Bugün, 322 bin yeni yuva inşa ediyoruz. Şu ana kadar 101 bin 254 konutun anahtarını vatandaşlarımıza teslim ettik. Yıl sonuna kadar bu rakamı 200 bine çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Göreve geldikleri 2 Temmuz tarihinden itibaren 11 ilde 49 bin yeni konut inşaatına başladıklarını vurgulayan Kurum, Malatya’da 11 bin 168 yeni konut ihalesinin yapıldığını ve şu ana kadar 10 bin 679 ailenin yeni evlerine kavuşturulduğunu açıkladı.

Bakan Kurum, Niyazi Mısri ve Turgut Temelli Caddeleri’nde yapılan saha çalışmalarının ardından, yeni projelerin sınırlarını belirlediklerini ve 1. etap inşaatına başladıklarını belirtti. Diğer etapların ihalelerinin ise 1 ay içerisinde yapılacağını söyledi. Ayrıca, Malatya’daki Bakırcılar Çarşısı’nın inşasına devam ettiklerini kaydetti.

Camiler ve Milletin Geleceği

Kurum, 2025 yılına kadar deprem bölgesinde afet izlerini silmeyi amaçladıklarını ifade ederek, “Söğütlü Camisi, Selçuklu ve Osmanlı mimarisi ile modern çizgilerin birleşimi olacak. 4 minaresi ve 24 metre çapındaki ana kubbesi ile 2 bin 705 kişiye hizmet verecek” dedi. Cami inşasının yanı sıra, yıkılan caminin bulunduğu alana yeşil alan ve meydan yapılacağını da sözlerine ekledi.

Gazze ve Mescid-i Aksa Vurgusu

Konuşmasının ilerleyen kısmında, Gazze’de yaşanan olaylara dikkat çeken Bakan Kurum, “Mescid-i Aksa’nın hasreti, kalplerimizde hep var. Gazze’de devam eden katliamları yeniden duyurduk” dedi. İsrail’in hedefinin Anadolu olduğunu söyleyen Kurum, “Anadolu’nun tarihi ve kültürel değerlerini yok etmeye çalışıyorlar. Biz Türk milletiyiz, zulme karşı asla susmayacağız. Her cami, bu milletin kışlasıdır ve bu camilerdeki her insan, bu vatanın kahramanıdır” ifadelerini kullandı.