GÜNCEL

Ali Öztunç: 'Çiftçiye destek sözde kaldı! Kahramanmaraşlı Çiftçi Mağdur'

Abone Ol

Bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi için çiftçilere verilmesi gereken hibe desteği sözde kaldı. Özellikle Kahramanmaraşlı çiftçilere çifte standart uygulandığını, pek çoğunun başvurusunun dahi onaylanmadığını vurgulayan ve Kahramanmaraşlı çiftçinin bir kez daha mağdur edildiğinin altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, konuyu Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu.

Atom Karınca Ali Öztunç, Bakan Kirişçi’ye, “Kahramanmaraş genelinde bireysel sulama desteği başvurusu yapan birçok çiftçinin talebinin olumsuz sonuçlanmasının nedenleri nelerdir?” sorusunu yöneltti.

Çiftçiye verilen sözlerin sıklıkla tutulmamasını her platformda defalarca eleştiren ve çözüm isteyen Öztunç’un, Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ve kamuoyu adına yanıt beklediği sorular şu şekilde oldu:

“KAHRAMANMARAŞ, TL BAZINDA HİBE DESTEĞİ VERİLEN İLLER ARASINDA KAÇINCI SIRADA?”

 “2022 yılı Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Bireysel Sulama Sistemlerinin Desteklenmesi için çiftçilere verilecek hibe desteğinden faydalanmak amacıyla,  çiftçinin başvuru esnasında proje hazırlama, damlama ve yağmurlama malzemesi alımı için yaptığı masraflar hibe desteği verilmeyince çiftçiyi mağdur etmiştir.”

Buna istinaden;

1-      Kahramanmaraş genelinde 2022 yılı kırsal kalkınma desteği kapsamında bireysel sulama sistemleri desteğine başvuran çiftçi sayısı ne kadardır? Bu başvurulardan kaçı olumlu, kaçı olumsuz sonuçlanmıştır?

2-      Kahramanmaraş genelinde 2022 yılında ne kadar kırsal kalkınma desteği verilmiştir? Kahramanmaraş, TL bazında kırsal kalkınma hibe desteği verilen iller arasında kaçıncı sıradadır?

3-      Söz konusu bireysel sulama sistemleri hibe desteği hangi kriterlere göre verilmektedir?

4-      Kahramanmaraş genelinde bireysel sulama desteği başvurusu yapan birçok çiftçinin talebinin olumsuz sonuçlanmasının nedenleri nelerdir?

5-      Çiftçinin hibe desteği başvurusunda proje hazırlama, damlama ve yağmurlama malzemesi alımı için yaptığı masraflar hibe desteği verilmeyince çiftçiyi mağdur etmiştir. Bu mağduriyetin giderilmesi için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

6-      Verilen hibe desteğinin, girdi fiyatlarındaki yüksek artışlarından dolayı arttırılması yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?