Osmanlı İmparatorluğu birinci dünya savaşını İtilaf devletlerine karşı kayıp etmişti. Savaşı kazanan itilaf devletleri ile Osmanlı devleti 30 Ekim 1918 de Mondoros Mütarekesini imzaladı.
Bunun sonucu olarak Anadolu işgal edilmeye başlandı. Maraş’ta Fransız’lar tarafından işgal edildi.
BAYRAK OLAYI
Fransız’lar Maraş’ı işgal ettikleri zaman, yerli Ermeni’ler sevindiler.
İşgalci Fransa’dan taraf oldular. Türkler’e ihanet ettiler.
Ermeniler Fransız komutan ile İşgali kutlamak için danslı balo düzenlediler.
Balo zengin bir Ermeni olan Agop Hırlakyan’ın evinde yapıldı.
Fransız komutanın dansa davet ettiği Ermeni kızı; “ sizinle dans edemem, çünkü Türk bayrağı kalede dalgalandığı sürece kendimi esarette hisediyorum.” Dedi. Bunun üzerine komutan kaledeki Türk bayrağını indirtti.
Kısakürek ailesinden Avukat Mehmet Ali bey, kalenin karşısındaki evinden Türk bayrağının yerinde olmadığını, bunun yerinde Fransız bayrağının çekili olduğunu gördü.
Hemen kalem, kağıt aldı; “ALEM-İ İSLAM’A HİTAP” adıyla bir beyanname hazırladı.
Bu beyannameleri çoğaltarak oğlu Şahap ile; Ulu Camii, Çarşıbaşı Camii, Sarayaltı Camii ve Arasa Camii ‘nin duvarlarına astılar. Cuma namazına gelenler bu beyannameyi okudular.
Beyanname de şunlar yazıyordu: “ALEM-İ İSLAM’A HİTAP” ey Millet-i Necibe-i Osmaniye, vaktine hazır ol. 1300 küsür seneden beri Hz. Allah ve Peygamberi Zişan’ının hizmetine razı ettiğin bir din ölüyor.
Yani ecdadının kanı pahasına feth ettiği bir kalenin burcu barüsunda ki, Al Sancağın bugün Fransız’lar tarafından indirilip, yerine kendi bandıraları konuldu.
Şimdi acaba bunu yerine koyacak sende birkaç yüz İslam gayreti hiç mi yok!
İğtişaş arzu etmeyin, yalnız pür vakar ve azamet olarak Al Sancağımızı geri yerine koyalım.
Tekrar kemal-i mehabbetle yerlerimize avdet edelim. Korkma seni burada ki birkaç Fransız kuvveti kıramaz.
Sen mütevekkilin Alellah kendi mevcutiyetini gösterecek olursan, değil bir kaç Fransız kuvveti, hatta bütün Fransız milleti kıramaz. Buna emin ol.” 28 Teşrin-i Sani 335
Bu beyanname kısa sürede etkisini gösterdi. Halk Ulu Camii de toplandı.
Ulu Camii imamı Rıdvan hoca Cuma hutbesini okumak için mimber’e çıktı ve şu veciz sözü söyledi.
“HÜRRİYETİ OLMAYAN BİR MİLLETİN CUMA NAMAZI KILMASI CAİZ DEĞİLDİR” dedi.
Cami de toplanan halk Rıdvan hocanın sözü üzerine camideki sancağı alarak kaleye hücum etti.
Gelen Kalabalıktan korkan Fransız askerleri ateş etmeden kaçtı.
Kale burcuna çıkan Osman Erşan yere atılmış olan Türk bayrağını aldı, öptü ve bayrak direğine yeniden astı. Maraş işgalci Fansız’lardan 12 Şubat 1919 da kurtarıldı.
Aziz şehitleri ve gazileri minnetle ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun. Ruhları için el fatiha.
Biz çocukken bayrak direğini tutan bir bozkurt heykeli vardı. Eski fotoğraflara bakınca görürsünüz. Şimdi yok. Kim aldı, nereye götürdü, bilen varmı? İlgililerden bu konuda açıklama bekliyorum. Acaba duyan olacak mı!!!
KAYNAK: babam Mustafa Kamil Abacıoğlu Araştırmacı bir yazardı. Avukat Mehmet Ali Kısakürek beyin oğlu Şahap Kısakürek ile arkadaştı. Biz Şahap amca derdik. Hergün ata biner, babamın Yatılı Bölge Okulu civarındaki işyerine gelir ve Maraş harbinde olup bitenleri anlatırdı. Babam da anlattıklarını yazardı.