Kahramanmaraş’ta son bir ayın en çok tartışılan mevzusu “Kahramanmaraş basınının Belediyelerden destek almak için kategorilere ayrılması” ve “Bazı basın kuruluşlarının ilan dışında belediyelerden aldığı yüklü miktarda para” oldu ve kamuoyunu oldukça meşgul etti.
Olay aslında Haber46’nın liste olayını reddetmesi ile başladı. Ardından Haber46’nın ortaya attığı iddialar kamuoyunda bomba etkisi yarattı. Şimdi herkes liste olayının gerçek yüzünü ve Belediyelerden akıllara ziyan destek alan basın kuruluşlarını merak ediyor.
Akıllarda hiçbir soru işareti kalmaması için olayı tüm açıklığıyla kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum:
Soru 1: Haber46, C kategorisinde değil de A kategorisinde olsaydı listeden çıkacak mıydık?
Cevap: Hayır! A kategorisinde olsaydık, Cemiyetin koştuğu, pek çoğu insan haklarına, basın etiğine, hak ve özgürlüklere aykırı şartları reddedecek ama listede kalmaya devam edecektik. Şartları reddettiğimizi de kamuoyuna açıklayacaktık. Cemiyetlerin Belediyelerden ilan almak için gazetecilere şart koştuğu maddelerden biri şudur: “Kurumların programlarına mazeretsiz olarak katılacaklardır…” Böyle bir madde, krallıklarda, imparatorluklarda, kölelik düzeninde bile olmamıştır. Bu madde dünyada ilktir ve bir benzeri daha yoktur, bundan sonrada olmayacaktır. Reddettik! Reddediyoruz!
Soru 2: Belediyeler basına ilan vermeye mecbur mu?
Cevap: Hayır! Belediyeler basına destek verebilir ama buna mecbur değil. Ancak tanıtım için para harcayacaksa bunu yerel basın üzerinden yapması makul olandır.
Soru 3: Haber46, Kahramanmaraş’ın ve bölgenin en çok ziyaret edilen haber sitesi olmasına rağmen neden C grubuna alındı?
Cevap: Bize gelen bilgi cemiyet toplantısında Haber46’nın A grubuna yazıldığı, ancak listeye son şeklin Belediyelerin Basın Müdürleri ile Ak parti İl Başkan Yardımcısı tarafından verildiği şeklindedir. Belediyelerden gelen listede Haber46, C grubuna alınmıştır. Bunun temel nedeninin, son zamanlarda Onikişubat Belediyesi ile ilgili yaptığımız haberler olduğunu düşünüyoruz.
Soru 4: Haber46’nın C kategorisinde olmasını neden bu kadar büyütüyorsunuz? Belediyeler kiminle çalışacağını seçme hakkına sahip değil mi? Sizinle çalışmak istemiyor, buna saygı göstermeniz gerekmiyor mu?
Cevap: Bizimle hiç çalışmak istemeselerdi bunu anlayışla karşılardık. Ancak Haber46’nın C grubuna alınmasındaki hatayı şöyle izah edebiliriz.
Belediyeler kurumlarına televizyon alacak ve bunu da Kahramanmaraş’taki bayilerden temin edecek. Belediye yetkilileri bayileri gezmeye başlıyor. 37 ekran bir televizyona 10 bin TL, 151 ekran televizyon için 500 TL teklif de bulunuyor.
“Neden 37 ekrana 10 bin TL, 151 ekran için 500 TL teklif ediyorsunuz?” diyenlere “Belediye canının istediğine canının istediği teklifi yapar” diyebilir misiniz?
Belediye babasının parasını dağıtmıyor. Kamu adına harcama yapıyor. Harcama yaparken bundan nasıl bir fayda sağlayacağını iyi hesap etmeli ve harcamayı ona göre yapmalıdır.
Listeyi bugün bu şekilde yapanlar hakkında “acaba tüm harcamaları bu şekilde mi yapıyorlar” gibi bir şüphe duymak doğru bir refleks olur ki, bu korkunç bir durumdur.
Soru 5: Bazı basın kuruluşlarının Belediyelerden yüklü miktarda para aldığını iddia ettiniz. Bunu neden şimdi yaptınız? Listeye giremediğiniz için mi bunu gündeme getirdiniz? Listeye girseydiniz susacak mıydınız?
Cevap: Belediye basın ilişkisi Hayrettin Güngör’ün, Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla tartışılmaya başlandı. Güngör’ün ilanları kesmesinin ardından, gazetecilerin kendi arasında ve bazı gazetecilerin dost meclislerinde yaptığı konuşma ortalığa saçıldı.
Celalettin Güvenç’in bir gazeteciye ithafen “Onikişubat Belediyesi’nden ne kadar para aldın?” diye sorması, gazeteci Neşe Yıldızhan’ın, bir gazetecinin ağzından “Güngör seçildikten sonra 90 bin lira zarar ettim” dediğini yazması, gazeteciler arasında bu konunun tartışılmaya başlanmasına neden oldu.
Yaptığımız araştırmalarda öğrendik ki; Kahramanmaraş’taki bazı gazeteciler ikili ilişkilerini kullanarak Belediyelerden yüklü miktarda para alıyorlardı. Ayda her belediyeden ayrı ayrı 2 bin, 3 bin, 5 bin, 7 bin, 10 bin TL alan basın mensupları vardı. Hatta aldığımız istihbarat doğruysa bazı gazeteciler bu rakamların çok daha üzerinde para alıyordu. Bir kişinin kurduğu ve hemen hiç ziyaretçisi olmayan 4 farklı sitesi için ayrı ayrı fatura kestiği iddiaları da akıl alır gibi değildi.
Haber46 olarak, bu konunun açığa çıkarılması gerektiğine inanıyoruz ve bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız.
Soru 6: Madem biliyorsunuz, neden siz açıklamıyorsunuz?
Cevap: Bildiğimiz isimler var ama tüm isimlere de vakıf değiliz. Bunu yapması gereken Büyükşehir ve Onikişubat başta olmak üzere tüm belediyelerdir. Şu anda Kahramanmaraş kamuoyunda beklenti Belediyelerin 30 Mart 2015 seçimlerinden bu yana basına verdiği parayı tek tek açıklaması yönündedir.
Soru 7: Haber46, 30 Mart 2014 seçimlerinden bu yana belediyelerden para almadı mı?
Cevap: Haber46, bu dönemde belediyelerin çeşitli ilanlarını yayınladı ve ödemesini de aldı. Biz, basına verilen paranın açıklanması taraftarıyız. Herkesle birlikte bize yapılan ödemeler de açıklansın.
Soru 8: Listeye giremediniz diye neden ağlayıp duruyorsunuz?
Cevap: Listeye girdik. Bulunduğumuz kategoriyi ve ilan şartlarını reddettiğimiz için listeden kendi isteğimizle çıktık. (Ketegoriyi ve ilan şartlarını aynı anda reddettik. Önce birini sonra diğerini değil) Ağlamıyoruz. Tüyü bitmemiş yetimlerin, şehitlerimizin, fakir fukaranın hakkını savunuyoruz. Biz dahil hiç kimseye, hakkı olmayan tek kuruş ödenmesini kabul etmiyoruz.
Soru 9: Kahramanmaraş Basını bu durumdan nasıl etkileniyor?
Cevap: Doğru yönetilmesi durumunda Kahramanmaraş basını, bu süreçten çok kârlı çıkacaktır. Amacımız Kahramanmaraş basınını töhmet altında bırakmak değil aksine altında bulunduğu bu töhmetten kurtarmaktır.
Soru 9: Son durumda ne istiyorsunuz?
Cevap: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve tüm ilçe belediyeleri 30 Mart 2014 tarihinden bugüne kadar basına hangi adla olursa olsun verdiği tüm parayı tek tek açıklamalıdır.
Bundan sonra ilan verecekleri haber sitelerini yayınlamalı ve hangi siteye, neden ve ne kadar ödeme yaptığını kamuoyuyla paylaşmalıdır.